Lipsesc spatiile verzi din orase

Toate orasele mici din Romania au probleme cu spatiile verzi. Avem o tara foarte frumoasa, iar spatiile verzi nu ar trebui sa lipseasca din orase. Daca orasele care nu au posibilitatea sa aibe spatii verzi fac tot posibilul sa aibe, de ce noi, romanii, sa nu facem ceva pentru orasele noastre. Bine, nu doar pentru orase, aici pot sa adaug si satele, comunele din Romania. Nu este greu, dar nu se vrea acest lucru.

In orasul in care locuiesc sunt plin de betoane, spatiile verzi comuniste au cam disparut, in locul acelor spatii mici verzi, acei copaci frumosi, au aparut betoane si trotuare din beton. In locul acelor betoane se poate planta cativa copaci, iar in parcuri se poate face lejer o multime de modificari astfel incat sa fie totul verde, asa cum ar trebui sa arate cu adevarat un parc. Dar noi ne-am invatat cu betoane, iar atunci cand mergem intr-o alta tara si mergem intr-un parc ne miram ca totul este verde, sunt copaci ingrijiti, floricele si cate si mai cate. Iar orasele sunt verzi! Sunt copaci frumosi, inalti, garduri verzi.

Dar asta inseamna ca nu prea se poate spala banii primariei sau banii guvernului. Betonul trebuie schimbat periodic, dalele la fel, dar copacii nu prea, doar ingrijiti. In ultimii 10 ani in orasul in care locuiesc bordurile, aleele pietonale au fost schimbate de cel putin 3-4 ori, iar sensurile giratorii arata intr-o mare prostie, au fost schimbate si acestea de cateva ori bune. Dar acel spatiu verde nu trebuie schimbat, trebuie doar ingrijit. Iar ceva verde, natural, arata de zece ori mai bine decat orice beton.

Acum cateva saptamani am participat la o conferinta realizata de consiliul local in legatura cu dezvoltarea orasului si sa facem propuneri. Am scris o pagina intreaga de propuneri, am calculat bugetele si intr-un final, cativa dintre consilieri au luat in seama cele spune de mine si au dezbatut recent un nou proiect, asa cum l-am numit eu „Strazi verzi pentru oras”. M-am bucurat ca mi-a fost ceruta parerea si ajutorul. Asa am putut sa discut cu doi consilieri locali in detalii acest proiect si care sunt costurile de realizare, furnizori si cum va arata peste 10 ani strazile din oras daca se vor planta copaci acum, anul acesta.

Acum sa vedem ce o sa se intample, o sa treaca mai departe si se va aloca buget sau o sa stea intr-un dulap. Iar acest lucru as vrea sa se intample in fiecare oras din Romania, sa apara pe strazi cat mai multi copaci, garduri vii si floricele peste tot, iar parcurile sa fie cat mai verzi, nu doar betoane peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *